Rem Uyku Bozukluğu Sebepleri Nelerdir?

Rem uykusu davranış bozukluğu olarak ifade edilen sorunda, hasta rüyasında yaptığı davranışları, gerçekten de yapmaya eğilimlidir. Rüya görürken …

24.03.2022
432
Rem Uyku Bozukluğu Sebepleri Nelerdir?

Rem uykusu davranış bozukluğu olarak ifade edilen sorunda, hasta rüyasında yaptığı davranışları, gerçekten de yapmaya eğilimlidir. Rüya görürken insan vücudu tamamen hareketsiz olmalıdır. Bu duruma fiziksel uyku felci adı verilir. Ancak rem uykusu davranış bozukluğuna sahip olan kişiler bu durum tam tersine işler. Bu hastalar, rüyalarında yaptıkları hareketleri, uyurken de yaparlar. Örnek olarak duvara vurma, yumruk atma, yürüme ya da konuşma vs. Bu hareketler çoğu zaman herhangi bir soruna sebep olmazken, bazı durumlarda oldukça şiddetli durumlar ve kazalar meydana gelebilir. Genel olarak rem uykusu davranış bozuklukları hayatlarının bir döneminde her insanın başına gelebilir. Uykuda konuşmak, hafif hareket etme ya da mırıldanmak normal kabul edilir. Ancak uykuda yürüme, hareket etmek, kendine ya da başkasına zarar verme gibi durumlarda tedaviye başvurulmalıdır.

Rem Uyku Bozukluğu Sebepleri Nelerdir?
Rem uyku bozukluğu nedenleri çeşitli sebeplerle meydana gelebilir. Parkinson hastalıkları ya da farklı hastalıklar sebebiyle rem uyku bozukluğu meydana gelebilirken, psikolojik sorunlarda da bu problemler meydana gelebilir. Sağlıklı uykunun yaklaşık olarak %25’i REM uykusunu oluşturmaktadır. Bu noktada rüya gören kişi tamamen hareketsizdir. Beynin belirli noktaları rüya sırasında hareket etmeyi ve rüyayı fiziksel olarak gerçek algılamayı engeller. Ancak bazı hastalarda bu durum tam tersi şekilde meydana gelir. Kavga etme, yumruk atma, bir yerlerden zıplama gibi oldukça riskli durumlar uyurken meydana gelebilir.

Rem Uyku Bozukluğu Kimlerde Görülür?
Rem uyku bozukluğu olan kişiler arasında genellikle Parkinson hastaları bulunmaktadır Parkinson hastalarının büyük bir kısmında rem uykusunda bozukluklar meydana gelebilir. Bundan dolayı da bu noktada uykun bir tıbbi geçmiş araştırması yapılmalıdır. Hastalığın tedavisi için klinik öykü alınmalıdır. Kesin tanı koyulması için uyku incelemesi yapmak oldukça önemlidir. Uyku sırasında meydana gelen hareketlerin analiz edilmesi ve uzman kişiler tarafından incelenmesi gerekmektedir. Hastanın güvenli bir yerde uyuması ve çevresinde ona zarar verebilecek malzemelerin olmaması gerekmektedir. Bunun yanı sıra hastanın durumu ve seviyesi belirlendikten sonra en uygun ilaç tedavisine başlanır. İlaç tedavisi ile çoğu zaman durum kontrol altına alınır.

ETİKETLER: , , , ,
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.