Turna yemişinin yararları nelerdir? Günde beş tane turna yemişi tüketirseniz…
Yaban mersini ile karıştırılan turna yemişi aslında yabancı kökenli bir meyvedir. Görünüş olarak kızılcığı andıran turna yemişi çok güçlü bir …
Yaban mersini ile karıştırılan turna yemişi aslında yabancı kökenli bir meyvedir. Görünüş olarak kızılcığı andıran turna yemişi çok güçlü bir antioksidandır. Bu özelliği sayesinde bedene birçok yararı vardır. Pekala turna yemişinin yararları nelerdir? Hangi hastalıklara uygun gelir? Haberin ayrıntısında turna yemişine dair mera edilen her şeyi bulabilirsiniz.
Kızılcık ailesine mensup olan turna yemişinin Oxycoccus isimli bitkide yetişir. Cranberry olarak biliniyor. Küçük çalılıklarda ormanlık alanlarda yetişir. Kuzey Amerika’da yetişen turna yemişi hayli güçlü bir antioksidandır. Ülkemizde Karadeniz ikliminde rahatlıkla yetişir. Acı bir tadı olduğundan saf hali ile tüketilmez. Kurutularak süreç görülen turna yemişi konusunda uzmanlar diyabet hastalarının katiyetle kullanmaması gerektiğini vurguluyor. Yüzde 95 antioksidan unsurlardan oluşur. 2015 dünya çapınca yapılan sıhhat konferansında bu meyvenin tüketilmesi antibiyotiklerin azalmasını sağlayacağını açıklandı. Mevsim geçişlerinde bilhassa tüketimi tavsiye edilir. A,C ve E vitaminlerinin yanı sıra demir, betakaroten ve lif bakımından epey zengindir. Günde beş tane turna yemişi tüketen kişinin bağışıklık sisteminin hastalıklara karşı hayli dirençli olduğu görülmüştür. Asidik sularda yetişen turna yemişi kek, çörek, pasta ve ekmeklere ilave edilerek tüketilir.
TURNA YEMİŞİNİN YARARLARI NELERDİR?
– Yüksek antioksidan içerdiğinden damarların birtakım besinlerle bedene giren toksinler nedeni ile tıkanmasını önler. Ayrıyeten katmanının daha yumuşak olmasını sağlayarak rahat bir kan akışının olmasına neden olur. Böylelikle kalp ve damar hastalıklarının yaşanmasını pürüzler.
– Güçlü bir vitamin deposu olan turna yemişi hastalıklara karşı bedenin direncini artırır. Enfeksiyonlu hücreleri idrar yolu ile bedenden atar. Bakterilere karşı hücreleri koruyan turna yemişi hücrelerin mutasyona uğramasını engelleyerek kanser hastalıklarının önüne geçer.
– Kemik ve kaslarda ürik asit biriktiğinde romatizma ve ödem üzere hastalıklara neden olur. Turna yemişi ürik asit oranını dengeleyerek bu durumun yaşanma riskini azaltır. Ayrıyeten kemikleri güçlendiren bir besindir. Bu yüzden sportmenlerin tüketilmesi tavsiye edilir.
– Özellikle çekirdeğindeki omega-3 yaş asitleri makûs kolesterolü düşürür. Bunun yanı sıra hudut sisteminin deformasyona uğramasını önler. Beyindeki hafıza loplarını güçlendirerek konsantreyi artırır unutkanlığı azaltır. İleri yaşlarda görülme ihtimali olan alzheimeri pürüzler.
– Ağız içinde mikrop birikmesini önler. Diş etlerini güçlendirir. Mide asidini istikrarlar. Besinlerin bedende atık olarak kalmasını mahzurlar. Bu sayede ağız kokusu yaşanmaz.
– Adet periyotlarında bayanların tüketilmesi tavsiye edilir. Bu süreçte hormonları düzenler.
– Bağırsaklardaki besin birikimini önler. Kalın bağırsağın çalışma fonksiyonunu artırır. Böylelikle kabızlık üzere problemlerin yaşanmasını önler. Yüksek lif sayesinde uzun mühlet tok tutma özelliğine sahiptir. Bu sayede kilo vermek isteyenlerin rahat tüketebileceği bir besindir.