Sivas nerede? Sivas’ta gezilecek yerler nerelerdir? Sivas’a nasıl gidilir?

Doğal hoşlukları ve varlıklı tarihi ögeleriyle İç Anadolu’nun en hoş kentlerinden olan Sivas, kesinlikle seyahat planlarınız ortasında yer almalı. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri haline gelen bu kente hayran kalmamak mümkün değil. Pekala Sivas nerede? Sivas isminin manası nedir? Sivas’ta gezilecek yerler nerelerdir? Sivas’a nasıl gidilir? İşte ayrıntılar…

02.01.2023
162
Sivas nerede? Sivas’ta gezilecek yerler nerelerdir? Sivas’a nasıl gidilir?

Doğal hoşlukları ve güçlü tarihi ögeleriyle İç Anadolu’nun en hoş kentlerinden olan Sivas, kesinlikle seyahat planlarınız ortasında yer almalı. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri haline gelen bu kente hayran kalmamak mümkün değil. Pekala Sivas nerede? Sivas isminin manası nedir? Sivas’ta gezilecek yerler nerelerdir? Sivas’a nasıl gidilir? İşte ayrıntılar…

Türkiye, pek çok medeniyetin ayak izlerine şahit olmuş eşsiz bir coğrafyaya kucak açıyor. Dört mevsim eşsiz görüntülere mesken sahipliği yapan ülkemizde dilerseniz kıyı kıyılarında huzurlu yürüyüşler yapabilir ya da geçmişe seyahat imkanı sunan tarihi yapıtların ortasında keşfe çıkabilirsiniz. Kış aylarının en hoş vakitlerinde olduğumuz şu günlerde ağır tempodan uzaklaşarak Türkiye’nin birbirinden özel kentlerine ufak bir seyahate çıkmaya ne dersiniz? Gelin buram buram Anadolu kültürünün hissedildiği Sivas’a dair her şeyi birlikte adım adım öğrenelim.

SİVAS İSMİ NEREDEN GELMEKTEDİR?

“Sebastia” sözünden türetilen Sivas, yunanca manasıyla büyük ve saygıdeğer olarak nitelendirilmektedir. Pek çok kaynakta isminin Sebastia’dan türediğini ve kent merkezinin Roma İmparatorluğu tarafından inşa edildiği söylenenler ortasındadır. Bir başka inanışa nazaran; kent ismini Farsça’da üç değirmen manasına gelen Sebast sözünden türetilmiştir. 

SİVAS NEREDE?

İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Sivas, yüzölçümü bakımından Konya’dan sonra Türkiye’nin en büyük ikinci kenti pozisyonundadır. Tarihi açıdan kıymetli bir yer edinen Sivas, geçmişte üzerinde İpek ve Kral yolunun geçmesinden ötürü altın kıymetinde bir yerdir. Şehrin kuzeyinde Ordu, kuzeybatısında Tokat, doğuda Erzincan, kuzeydoğusunda Giresun, batısında Yozgat ve güneyinde ise Malatya ve Kahramanmaraş yer almaktadır.

Sivas

SİVAS’TA NERELERE GİDİLİR?

Anadolu’nun en eski kentlerinden biri olan Sivas’ta gezip görülmesi gereken pek çok yer bulunmaktadır. Doğal  hoşlukları ve dikkat çeken kültürüyle pek çok gezginin uğrak noktalarından biri olan Sivas’ta kaplıcalar, müzeler, medreseler ve mescitler ön plandadır. Divriği Ulu Camii, Zara Tödürge Gölü, Gök Medrese, Sivas Eğri Köprü, Sivas Kongre Binası Atatürk konut Etnografya Müzesi kesinlikle görülmesi gereken yerler ortasındadır.

Sivasta gezilecek yerler

DİVRİĞİ ULU CAMİİ

UNESCO tarafından 1985 yılında Dünya Mirasları Listesi‘ne giren Divriği Ulu Camii, Anadolu Selçuklu Devleti’ne bağlı Mengücek Beyliği devrinde Ahmet Şah’ın eşi Melike Turan tarafından yaptırılmıştır. Üç boyutlu ayrıntılı geometrik tarzların ve bitkisel bezelerin göz kamaştırdığı cami, adeta bir mimarlık mükemmelidir.

Divriği Ulu Camii

1228 yılında inşasına başlanan cami 1243 yılında tamamlanmış olup ince taş işçiliğiyle dünyada eşi gibisi olmayan bir yapıdır. Sanat tarihçileri tarafından “Divriği mucizesi” olarak nitelendirilen cami için Evliya Çelebi “Methinde lisanlar kısır, kalem kırıktır.” tabirlerini kullanmıştır.

Divriği Ulu Mescidinden kareler

ZARA TÖDÜRGE GÖLÜ

Zara ilçesine 26 kilometre uzaklıkta yer alan Tödürge Gölü, Sivas’ın merkezine ise 70 kilometre uzaklıktadır. Tabiatla iç içe vakit geçirmek için adeta bir ikram olan bu yerde, kayık ile huzurlu gezintiler yapabilirsiniz. Sivas’ta yer alan en büyük göl olma özelliğine sahip olan Tödürge gölünün yüz ölçümü 5 kilometre karedir. 

Tödürge Gölü

Turna kızılbacak, uzunbacak, doruklu batağan, leylek, sumru, macar ördeğiangıt yeşilbaş ve küçükarabatak üzere pek çok kuş cinsine konut sahipliği yapan göl, tabiat fotoğrafçıları için olağanüstü bir atmosfer şekillendirmektedir. Bunun yanı sıra; dalış üzere su sporlarına ilginiz varsa Tödürge gölüne kesinlikle gelmenizi tavsiye ederiz.

Zara Tödürge Gölü

SİVAS EĞRİ KÖPRÜ

Sivas’ın güneyinde yer alan Eğri Köprü, Selçuklular tarafından 12’inci yüzyılda inşa edilmiştir. Kızılırmak ırmağı üzerindeki köprünün uzunluğu 180 metre olmakla birlikte; yüksekliği ise 8 metredir. Eğri köprüsü, başlangıç noktasından sonra hafif yükselmesiyle en yüksek noktasına geldiğinde 130 derecelik bir açıyla sol tarafa döndüğü için Eğri Köprüsü ismini almıştır.

Eğri Köprü

Üzerinde 18 kemerin yer aldığı köprü 800 yıllık geçmişiyle Sivas ve Karayün Bucağı ortasında değerli bir ulaşım noktası olarak nitelendirilmektedir. Nefes kesen bir görüntüyü gözler önüne seren Eğri Köprüsü kesinlikle görmeniz gereken yerler ortasında yer alıyor.

Sivas Eğri Köprü

GÖK MEDRESE

Asıl ismi Sahibiye Medresesi olan Gök Medrese, Anadolu Selçuklu Devrinin en dikkat çeken yapılarından biridir. 1271 yılında Sahip Cet Fahrettin Ali tarafından Mimar Kulaytan’a yaptırılan Gök Medrese, mermer ve taş yapısıyla göz kamaştırmaktadır. 

Gök Medrese

Dört eyvanlı ve açık avlulu olan Gök Medrese, iki katlı olarak tasarlanmıştır. Evliya Çelebi’nin “Bir gibisi daha yapılamaz” dediği medrese, Sivas’ın en kıymetli bedellerinden biridir. Dini ilimlerin öğretildiği medrese, 1926 yılında müzeye dönüştürülerek ziyaretçilerine kapılarını aralamaktadır.

Gök Medreseden kareler

SİVAS KONGRE BİNASI ATATÜRK VE ETNOGRAFYA MÜZESİ

Şehir merkezinde yer alan Etnografya Müzesi binası Mustafa Kemal Atatürk ve Temsil Heyetince 2 Eylül ve 18 Aralık 1919 tarihleri ortasında “Milli Uğraş Karargahı” olarak kullanıldığından ötürü tarihimizde kıymetli bir pozisyondadır.

Etnografya Müzesi

19’uncu yüzyılda inşa edilen dikdörtgen planlı yapının dışında taş iç kısmında ise ahşap materyal kullanılarak inşa edilmiştir. Müzenin taban katında etnografik eserler yer alırken birinci katında ise Atatürk ve Sivas Kongresiyle ilgili dokümanlara yer verilmiştir.

Sivas Etnografya Müzesi

SİVAS’A NASIL GİDİLİR?

İstanbul’dan Sivas’a hava ve kara yolları aracılığıyla ulaşmanız mümkündür.

  • Eğer hava yollarını kullanarak Sivas’a gitmek isterseniz; ortalama 1,064 TL‘ye alacağınız uçak bileti ile 1 saat 20 dakika içerisinde seyahatinizi tamamlayabilirsiniz.
  • Eğer kara yolları ile Sivas’a gitmek isterseniz; yaklaşık 600,00 TL‘ye alacağınız otobüs bileti ile ortalama 13 saat 23 dakika içerisinde Sivas’a olan yolcuğunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
  • Ancak özel aracınız ile İstanbul-Sivas ortası seyahat yapmak istiyorsanız; yaklaşık 10 saat 20 dakika sürecek bir seyahat ile 879,5 kilometre uzaklıkta yer alan bir seyahat yapmanız gerekmektedir.

Sivasa nasıl gidilir
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.