Neslihan Sağır Çetin İngiliz ressamın 153 yıl evvel Yeşil Türbe’de çizdiği tabloyu fotoğrafladı
“Resm-i Mekan” projesiyle ünlü ressamların resmettiği tabloların yerlerini bularak o anı fotoğraflayan ünlü fotoğraf sanatkarı Neslihan Sağır …

“Resm-i Mekan” projesiyle ünlü ressamların resmettiği tabloların yerlerini bularak o anı fotoğraflayan ünlü fotoğraf sanatkarı Neslihan Sağır Çetin, John Frederick Lewis’in 1869’da Yeşil Türbe’de yaptığı “The Commentator On The Koran” isimli tablo için Bursa’ya gitti.
Ünlü fotoğraf sanatkarı Neslihan Sağır Çetin, İngiliz ressam John Frederick Lewis‘in 1869’da Yeşil Türbe’de resmettiği “The Commentator On The Koran” tablosunu model alarak birebir yere giderek farklı bir çalışmaya imza attı. Fotoğrafta yer alan halı, çiçek, çiçeklik, seccade, Kur’an-ı Kerim okuyan yaşlı adamın giysileri üzere malzemelerin benzerilerini bulan Çetin, Lewis’in tablosundaki açıdan fotoğraf çekti. Eserde Kur’an okuyan adamı canlandıran 74 yaşındaki Mustafa Akcan‘ı fotoğraflayan Çetin’in çalışmaları büyük merak uyandırdı.
“Resm-i Mekan” ismini verdiği projesine 2017 yılından bu yana devam eden Çetin, ünlü ressamların resmettiği tabloların yerlerine giderek fotoğraf çekiyor. Birinci olarak Osman Hamdi Bey’in “Kaplumbağa Terbiyecisi” tablosunu fotoğraflayan Çetin, mevzu hakkında “Projede çoğunlukla Osman Hamdi Bey’in Yeşil Türbe ve Yeşil Cami içinde resmettiği yapıtların canlandırmalarını gerçekleştirdik ayrıyeten Ulu Cami ve Muradiye Külliyesi’ndeki fotoğrafların canlandırmaları yapıldı. Bugün müzeye dönüştürülen tarihi yerlerde da canlandırmalar yaptık” formunda konuştu.
“BİR NEVİ TABLOLARIN İÇİNDEN GEÇMİŞ OLUYORUM”
Projenin belgeselini de çekmek istediğini vurgulayan Çetin, 100-150 yıllık fotoğrafları yıllar sonra canlandırmanın çok hoş bir uğraş olduğunu söyledi. Kendisini vakitte seyahate çıkmış üzere hissettiğini lisana getiren ünlü sanatçı, kelamlarını şöyle tamamladı:
“Bir nevi tabloların içinden geçmiş oluyorum. Herkes için çok ilgi cazibeli bir proje oldu. Bu projenin VR (sanal gerçeklik) teknolojisinin de yapılması çok ilgi alımlı olabilir. Beşerler gözlüğü taktığında o yerin yahut o tabloların içine girip o anı hissedebilir. Çok değişik bir çalışma olabilir. Çalışmamızı 2019 yılında Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde sergilemiştik. Yurt dışından stant talepleri olmuştu lakin ortaya pandemi girince kaldı. İnşallah vakitle yurt dışında da sergilerimiz olacak”
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK GÖRÜNTÜ:
Bu sistem hayat kurtarıyor! Zelzeleye karşı binalarda…