Dünya nüfusu 8 milyar oldu! BM: Sürdürülebilir ömür için davette bulunuyor
15 Kasım 2022’de dünya nüfusunun 8 milyar olacağı kestirim ediliyordu. Dünya nüfusuna dün 8 milyarıncı bebek geldi. 8 milyar insanın tamamının …

15 Kasım 2022’de dünya nüfusunun 8 milyar olacağı kestirim ediliyordu. Dünya nüfusuna dün 8 milyarıncı bebek geldi. 8 milyar insanın tamamının başarılı olabileceği bir dünya için BM, Sürdürülebilir Kalkınmayı Hedefleyen dayanışma davetinde bulundu.
Küresel nüfusun 15 Kasım 2022’de 8 milyara ulaşacağı iddia ediliyordu. UNFPA’nın yayımladığı rapora nazaran, dünyanın 2030’da 8,5 milyar, 2050’de 9,7 milyar, 2100’de 10,4 milyar nüfusa ulaşacağı kestirim ediliyor. Bu da global nüfusun genel büyüme suratının yavaşladığının bir işareti oluyor. Dünya nüfusundaki artışın en değerli nedeni olarak Asya’daki orta gelirli ülkelerdeki nüfus artışı olduğu belirlendi.
“HİNDİSTAN ÇİN’İ GERİDE BIRAKACAK”
Verilere nazaran Asya’da bulunan orta gelirli ülkeler, son 10 yıldaki büyümenin birçoklarını oluşturduğu saptandı.2011’den bu vakte kadar yaklaşık 700 milyon insanın dünyaya geldiği bildiriliyor. Hindistan ise yaklaşık 180 milyon insanı dünyaya kazandırdı. Gelecek yıl dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’i geride bırakacağı ileri sürülüyor. Afrika, nüfusunun ise 2038’e kadar 2 milyara ulaşması bekleniyor. Avrupa’nın gelecek periyotlarda nüfusunun artması ise negatif istikamette olacağı yorumlanıyor.
400 MİLYONDAN FAZLASI 65 YAŞ ÜSTÜ!
7 milyardan 8 milyara çıkan nüfusun Bm Genel Sekreteri António Guterres BM bildirisinde, “insanlığın gezegen için ortak sorumluluğunu göz önünde bulundurarak çeşitliliği ve ilerlemeleri kutlamak için bir fırsat” olduğunu lisana getirdi. Buna karşılık gelecek nüfusun 400 milyonundan fazlası 65 yaş üstü olacağı öngörülüyorken, yetişkin bireylerin artışı ise 30-64 olacağı söyleniyor.
DÜNYA İÇİN TEMEL KAYGI DEVAM EDİYOR!
Nüfusuna artması, yaşanan iklim değişiklikleri nedeniyle kaynak kıtlığıyla karşı karşıya kalınması ilerleyen zamanalar da daha fazla zorluğun beklediği bilim insanları tarafından bildiriliyor. Kaynak külfetinin bilhassa Afrika ülkelerinde büyük bir sorun olarak ortaya çıkacağı ileri sürülüyor. Nüfusun artması ve beraberinde kıtlık, ayrımcılık, kaynakların orantısız kullanımı üzere durumları artırırken; göç, şiddet üzere durumları da beslemektedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK GÖRÜNTÜ;
TRT ortak üretimiyle Sezai Karakoç Belgeseli bu akşam başlıyor!