Yenidoğan bebeklerde hakikat emzirme usulleri neler? Emzirirken yapılan yanlışlar

Birinci sefer emzirecek olan annelerin belkide en çok kaygılandığı hususların başında emzirme gelmektedir. Bebeğin beslenmesi bakımından epeyce …

18.07.2022
245
Yenidoğan bebeklerde hakikat emzirme usulleri neler? Emzirirken yapılan yanlışlar

Birinci sefer emzirecek olan annelerin belkide en çok kaygılandığı hususların başında emzirme gelmektedir. Bebeğin beslenmesi bakımından epeyce değerli olan emzirmenin püf noktaları yerine getirildiği vakit anne-bebek ortasındaki irtibatta güçlenecektir. ‘Bebeğimi nasıl yanlışsız emzirebilirim?’ diye düşünmeye başladıysanız sizlere rehberlik edecek bilgilerle gerçek emzirme gerçekleştirebilirsiniz. Yeni doğan bebeklerde gerçek emzirme yolları neler? Bebek emzirmenin püf noktaları ve emzirirken en sık yapılan yanılgılar…

Anne ve bebek üzerinde inanılmaz derece yararları olan anne sütü, bebek beslenmesinin birinci altı aylık devri boyunca alınması gereken en mucizevi besin kaynaklardan biridir. Çeşitli hastalıklara karşı savaşarak gözetici görevi gören anne sütü, bağışıklık sistemi zayıf olan bebeklerin daha dirençli bir bedene sahip olmalarına da yardımcı oluyor. İçerisinde bol ölçüde vitamin, mineral ve protein bulunan anne sütü, bebeğin bedeninin muhtaçlık duyduğu tüm besin ögelerinin tek başına karşılar. Sağlıklı büyüme ve gelişme için gerekli olan anne sütü, her canlının kendine özel bir kaynağı olduğu için prematüre bebeklerde çok daha kolay tesiri görülebilir. Doğum hareketi gerçekleştikten sonra bebek ile annenin sıhhat durumu güzelse birinci yarım saatte ya da en geç 1 saat içinde emzirilmesi uygun görülüyor. Gündelik yaşantı içerisinde ‘ilk ağız’, tıp lisanında de ‘kolostrum’ denilen birinci sütün verilmesi esnasında yeni doğan bebeklerde hakikat emzirme formüllerinin gerçekleştirilmesi çok kıymetlidir.  Anne sütünün yetersizliği farklı nedenlere bağlı olarak değişebiliyor iken, farkında olmadan yapılan emzirme davranışları da bebeğin sütten faal yararlanamamasına ve vakitle sütün azalmasına bile sebep olabiliyor. Birinci altı ayda anne sütü alınmasının gerekliliği üzerinde duran uzmanlar, yanlışsız emzirme sistem ve durumları ile emzirmenin gerçekleştirilmesini belirtiyor.

Herhangi bir risk bulunmadığı sürece anne ve bebek için en sağlıklı doğum metodu olağan doğumdur. Bedenin mucizevi bir biçimde yenilenmesine yarayan olağan doğumda bebek dünyaya geldikten sonraki birinci yarım saat içinde anne ile deri deriye temas sağlanılarak emzirmenin gerçekleşmesi gerekiyor. Şayet olağan doğum olmazda sezaryen tercih ettiyseniz emzirmeniz biraz daha sıkıntı olabilir. Sezaryen doğumda epidural-spinal anestezi tercih edilmişse emzirmeniz yeniden çok eza olmaz iken genel anestezi ile sezaryen yapılmışsa anestezinin tesiri geçene kadar emzirme gerçekleştirilmemelidir. Bu durumda bebeğinizin göğsünü yatırılmasını isteyerek deri cilde teması sayesinde süt üretimi için ikaz verebilir ve ağlayan bebeğinizin vücudunuzda yatışmasını sağlayabilirsiniz. Gerekli bekleme yapıldıktan sonra bebeği birinci kere kucağa almak ve hakikat bir emzirme tekniği gerçekleştirmek için yanınızdaki bireyden yardım almalısınız. Yeni doğan bebeği emzirme mühletinin en az iki saatte bir olması değerlidir.Süt üretiminin hareketlenmesi ve kan şekerinin istikrarda durması için bebeğin sık sık emzirilmesi gerekir.

EMZİRMEYE NASIL BAŞLANMALI? YENİ DOĞAN BEBEKLERDE YANLIŞSIZ EMZİRME FORMÜLLERİ VE DURUMU…

Bebeğini birinci sefer emzirecek olan annelerin bu sırada kendilerini kasmayıp rahat hissetmeleri epeyce kıymetlidir. Emzirmede en uygun durum için gösterilebilecek bir tarif yoktur. Her anne bebeğini nasıl rahat tutuyorsa o biçimde emzirmelidir. Annenin bebeğini rahatlıkla kavrayabildiği yani zorlanmadan tuttuğu biçim anne ve bebek için en uygun konumdur zati.

En genel haliyle bebeğin nasıl emzirilebileceğini gösterecek olursak; bebeğin başı dirsek boşluğuna gelecek hizada kolun iç yüzeyine hakikat yerleştirilir ve olabildiğince anneye yakın tutulur. Emzirme esnasında bebeğe öncelikle bir göğüs verilmeli ve öğün içerisinde bir göğüsteki sütün biteceği kadar beslenmesi değerlidir.

Bebeğin emeceği sırada ağzına alacağı birinci süt, su ve proteinden varlıklı iken, sondan gelen süt ise yağ bakımından boldur. Bebeğin kaloriden güçlü yağlı sütü alabilmesi kimi bebeklerde birinci 15 dakikayı bulurken, bazılarında 30 dakikanın sonunda bulur. Hasebiyle tek bir göğüs bitmeden başkasına geçilmemelidir. Bebeği ne kadar hakikat emzirirseniz emzirin 30 dakikayı mutlaka geçmemelidir. Aksi takdirde göğüs ucu yaralar olabilir.

ÇENE KISMI GÖĞSE TEMAS EDİYORSA…

Emme esnasında bebeğin ağzının koyu kahverengi olan bölgeyi büsbütün içine alabilmesi gerekir. Çene kısmının göğse temas etmesi bebeği yanlışsız emzirildiğinin işaretlerindendir. Memeyi büsbütün boşalttıktan sonra göğüslerinize soğuk uygulama yaparsanız oluşabilecek ödem riskini ortadan kaldırabilirsiniz.

EMZİRME MÜDDETİ VE SIKLIĞI NE KADAR OLMALI?

Bebeğin ağzına aldığı göğüs ucundan gelen anne sütünün yapısı birinci olarak protein bakımından fazla iken, sonlarına hakikat gelen süt yağ bakımından daha yararlıdır. Emzirme sırasında bebek güç toplarken annenin de harcadığı güç nedeniyle kilo vermesi kolaylaşır. Münasebetiyle bebeği göğüsten ayırmamak bilhassa de birinci 15 dakikanın katiyen göğüs üzerinde geçmesi gerekir.

Dış dünyaya adapte olmakta birtakım zorluklar yaşayan yeni doğan bebeklerde hakikat emzirme tekniği gerçekleştirilse bile çok emmek istemeyebilir. Annenin müdahale edip memeyi emmesi için teşvik etmesi önerilir. Emzirme süreci bittikten sonra kalan süt, ya elle ya da süt pompası yardımıyla sağılarak uygun şartlarda koruma edilmelidir.

Bebek birinci vakitlerde, o istedikçe, ağlamasını beklemeden ve en fazla 2-3 saat kadar aralıkta emzirilmesi uygundur.

EMZİRİRKEN YAPILAN YANILGILAR NELER? YANLIŞ EMZİRME TEKNİKLERİ…

Emzirme devrindeki annelerin neredeyse tamamına yakın bir birçok bebeklerini emzirirken yaygın olarak iki yanılgıyı yapıyor. Bunlardan birincisi emzirme sırasında bebeğin daha kolay süt alması için annenin makas süreci ile parmaklarını göğüs ortasına almasıdır. Anne bebeğinde bu hareketi yaptığı vakit göğüs üzerinde bir basınç uyguluyor ve süt kanallarında birikmiş olan sütün bebeğe ulaşmasını engellemiş oluyor.

Makas sürecinin uygulanabilecek tek bir durumu vardır o da annenin sütünün çok aşırı fazla olması ile ziyan olmaması için duraklatmak gayesiyle yapılır.

İkincisi de bebeği emzirirken bebeğin hava yutmasından kaynaklanan gaz problemidir. Bebekte gaz oluşumunun en kıymetli nedeni annenin yanlış emzirme konumundan kaynaklanmaktadır. Münasebetiyle bebeğin annesinin göğsündeki koyu olan kısmın tamamını alması gerekir. Böylece gerçek emzirme gerçekleşmiş olur.

EMZİRMENİN ANNEYE YARARLARI NELERDİR?

– Her ne kadar bebeğin ve annenin sıhhati için gerekli olsa da hamilelik periyodunda alınan fazlalık kiloların eski haline dönüşmesi için bayanlar kolay kilo verme yollarının arar. Bunun için tabipten onay alarak çeşitli diyet ve antrenmanlar uygulanarak fit görünüm geri kazanılmaya çalışılır.

– Halbuki emzirme esnasında anne harcadığı güç ile farkında olmadan kalori yakımını sağlayarak kilo vermeyi kolaylaştırır. Hasebiyle emzirmenin anneye yararlarından bir tanesi de sık emzirme ile kilo verdirici tesirin görülmesidir.

– Doğum sonrası rahmin küçülmesini ve rahim kaslarının toparlanmasına yardımcı olur.

– Kemik erimesi, kalp krizi, rahim ve göğüs kanseri risklerini de oldukça ölçüde azaltır.

– Bebeğini erkenden emzirmeye başlayan annelerde doğumdan sonra görülen kanamaların riski hayli azalır. Kanama daha seyrek görüleceği için kanamaya bağlı olarak görülen çarpıntı, halsizlik ve yorulma üzere rahatsızlıklar da haliyle daha ender görülecektir.

– Bedensel yararlarının yanı sıra ruh sıhhati bakımından da olumlu tesirleri bulunduran emzirmede cilt cilde temas hakim olacağından ötürü anne ile bebeğin ortasındaki bağı kuvvetlendirir.

ANNE SÜTÜNÜ ARTTIRAN KÜRLER

1. SEÇENEK: Günlük 2 porsiyon taze beyaz üzüm tüketilebilir.
2. SEÇENEK: Sabah ve akşam olmak üzere yemeklerden evvel dereotu yenilebilir.
3. SEÇENEK: Anne sütünü çoğaltmak için haşlanmış kuru incir suyu içilebilir. 8- 9 tane kuru inciri yarım litre suda haşlayıp sabah ve akşam olacak ölçüde ayırarak tüketebilirsiniz.

ETİKETLER: , , , ,
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.