Kitap okumak istemeyen çocuğa ne yapılmalı? Okumayı sevdiren tesirli prosedürler

Çocuğunuz kitap okumaya gelince oflaması poflaması bitmiyorsa, okuma alışkanlığını sevdirecek kimi püf noktaları bilmeniz işinizi …

17.07.2022
219
Kitap okumak istemeyen çocuğa ne yapılmalı? Okumayı sevdiren tesirli prosedürler

Çocuğunuz kitap okumaya gelince oflaması poflaması bitmiyorsa, okuma alışkanlığını sevdirecek kimi püf noktaları bilmeniz işinizi kolaylaştırabilir. Okul devrindeki çocuklarda bilhassa de bilişsel, toplumsal ve duygusal gelişimin tamamlanması için tesirli olan kitaplar, çocuklara çeşitli yararlar sağlıyor. Pekala kitap okumayan çocuğa ne yapılmalı? Kitap okumayı sevdiren prosedürler neler? İşte kitap okumanın çocuklardaki tesiri…

Okuma sevgisini erken yaşta kazandırmanın çocuğun gelişimi için ne kadar faydalı olduğunun şuurunda olan anne ve babalar, bebeklik periyodunda iken eğitici kitaplar alarak birinci tanışmayı sağlamaya çalışırlar. Yaş düzeyine uygun özellikler bulunduran kitaplarda renkleri, sayıları, hayvanları, dokuları, biçimleri ve bunun üzere temaları ele alan içeriklere yer verilir. ‘Ağaç yaş iken eğilir’ sözünden yola çıkacak olursak, bebeklik periyodunda tanıştırılan kitaplar ile daha geç vakitlerde tanışılan kitapların kişi üzerindeki tesirleri çok kolay bir halde ayırt edilebilir. O periyotlarda her ne kadar bebeğiniz kitap okuyamayacak durumda olsa da sesli bir formda sözleri tekrarlamanız söz haznesinin artmasına yardımcı olacaktır. Kitabı eğlenceli bir gereç üzere görüp, içerisindeki kıssaları gece yatmadan annesinin sesinden dinlemeye alışan çocuğunuz okul çağına ulaştığında çeşitli nedenlerden ötürü kitap okumayı istemiyorsa, üzülmeyin bununda dermanı var. Sil baştan başlayarak çocuğunuza kitap okumayı sevdirecek metotları deneyerek okuma alışkanlığını tekrar kazanmasını sağlayabilirsiniz! 

ÇOCUKLARA KİTAP OKUMAYI SEVDİREN YÖNTEMLER

Çocuğunuzun kitapları tekrar sevip okuyabilmesi için ona gerçek bir formda yaklaşmanız çok değerlidir. Bebeklikteki üzere her istediğinizi anında yaptırabileceğiniz bir periyodun olmadığını, hasebiyle da zoraki değil sevdirerek sistemler deneyerek müspet davranışlar görebileceğinizi unutmamalısınız. Her vakit olduğu üzere yeniden sizin önderliğinizde yani sizi kitap okurken görmesi ile okumaya teşvik edici aksiyonlar uygulayabilirsiniz.

Okumanın ne kadar eğlenceli olduğunu farklı ses tonlarında okuduğunuz metinle gösterebilirsiniz. Şayet çocuğunuzun yaşı küçükse fısıldama ya da burnu sıkarak okuma üzere farklı sesler çıkartarak ilgisini kitap okumaya çekebilirsiniz. Klasikleşmiş algıları yıkarak her vakit okunan yerlerin dışında masanın üstünde bile okuma gerçekleştirebilirsiniz.

Çocuğunuz her kitap okuduğunda onu kesinlikle ödüllendirecek sözleriniz olsun. İstediği şey sizce de makulsa ve yapılabilir bir şey ise kitap okuduğun için” hatırlatmasında bulunarakdediğini yapabilirsiniz.

Kitap okumayı sevdirmek için aklınızda bulundurabileceğiniz genel tavsiyeler:

1- Doğumdan itibaren ona her gün aralıksız kitap okuyun.

2- Okul öncesi dönemindeki  bir çocuğa kitap okurken canlandırmalar yapın.

3- Konutunuzda çocuk odasına ve salona olmak üzere 2 adet kütüphane yaptırın.

4- Her fırsatta kitap okuyun.

5- Kütüphanelerin çocuk kısmına kesinlikle uğrayın.

6- Çocuğu zorlayarak değil sevdirerek kitap okutmaya çalışın.

ÇOCUKLARDA KİTAP OKUMANIN FAYDALARI

Çocuğa sözel anlatım gücü ve söz yetisinin genişlemesi üzere çeşitli yararlar sağlayan kitaplar; hayal dünyalarını ve kozmosa bakış açılarını direkt olarak tesirler. İlk defa karşılaşılan durumlar ya da olaylar, hiç gitmedikleri yerler yahut hakkında fikri olmayan insanlara dair bilgiler kitaplar sayesinde gerçekleşir. Bu istikametiyle kitaplar, çocukların fikir hünerlerinin genişlemelerine yardımcı olarak gelişimlerine katkıda bulunurlar. 

ETİKETLER: , ,
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.